Tips Penjagaan Bateri Yang Betul Dari Bateriku.Com

/, Bateri kong, Bateriku.com, Car battery delivery, Hantar Periksa Pasang PERCUMA, Mudah, Tips/Tips Penjagaan Bateri Yang Betul Dari Bateriku.Com

Tips Penjagaan Bateri Yang Betul Dari Bateriku.Com

Sakit hati tau bila lelaki asyik kata perempuan bukan tau tentang kereta, nak baiki kereta apatah lagi.. Bukan tak tau tapi saja ja tak nak ambil tau sebab kalau perempuan tahu semua, buat apa ada orang lelaki di sebelah. Kitaorang just nak bagi korang jadi lebih gagah dan perkasa jer.. kahkah. Okaylah mommy mengaku bab-bab kereta ni memang mommy tak tahu sangat sebab semuanya di buat oleh encik suami.

Tapi kalau bab nak dapatkan pertolongan sebab kereta tak boleh start atau tak hidup mommy tahu kat mana nak dapatkan pertolongan yang cepat walaupun di mana sahaja kereta mommy tersadai. Sebab itulah mommy kata tadi, kalau bab kereta jangan pandang wanita sebelah mata. Nak di jadikan cerita petang semalam sebelum baik kerja, tiba-tiba kereta mommy tidak boleh start. Dua tiga kali cuba masih tak boleh juga. Nak call encik suami, encik suami dalam line pula dan phone tak boleh nak get thru. Kalau dapat pun bukan dia boleh keluar la la tu jugak. Dalam dok fikir-fikir tu tetiba teringat tentang Bateriku.Com yang menawarkan perkhidmatan jika kereta tidak boleh start di seluruh Semenanjung Malaysia.

Jadi, mommy pun cubalah call depa di 1-300-22-2324. Sekali call saja dah ada yang jawab. pantas betul customer service Bateriku.Com. Dah dapat, mommy pun ceritalah masalah mommy kepada customer service tu. Dia inform ada agen mereka yang berdekatan dengan tempat kerja mommy dan akan sampai dalam masa 30 minit. Fuhhh lega rasanya.

Check punya check (propa lebih ni), rupanya ayaq bateri dah takdak. kahkah… Terlupa pulak bateri yang tukar tahun lepas guna bateri basah bukan bateri kering. Aduhhhh… Buat malu ja kat adik bateriku.com tu. Sorrylah adik.. Akak tak terfikir tadi yang kereta tak boleh start sebab air bateri kering. Bagusnya adik ni sebab bagi mommy tips untuk menjaga bateri kereta sambil tolong mommy yang comel ni top up air bateri. hihi

Tips Penjagaan Bateri Yang Betul Dari Bateriku.Com

Disebabkan mommy dapatkan tips ini secara percuma maka mommy pun kongsi dengan korang. Sharing is caring. gitewww!

1. Kedudukan Bateri Dalam Kereta

Seperti yang kita tahu, semua bateri kenderaan mempunyai kotak plastik yang tahan lasak dengan dua sambungan terminal iaitu positif dan negatif. Bahagian terminal ini biasanya di buat dari plumbum ataupun tembaga. Untuk bateri kereta, ianya di ikat dengan skru agar kedudukannya stabil ketika kenderaan bergerak dan tidak mudah tercabut.

Jadi, apabila ingin menanggal dan memasangkannya, pastikan ia di bersih terlebih dahulu serta pastikan kedudukan terminal positif dan negatif berada di kedudukan yang betul. Setelah semuanya betul, barulah pasang semula skru dan start enjin kereta.

2. Periksa Aras Air Bateri Setiap 2 Atau 3 Bulan Sekali

Okayyy yang ni yang mommy terlupa buat. Yelah dok ingatkan guna bateri kering yang maintenance free. Sekali guna yang bateri basah. So, air bateri perlu tambah dari masa ke semasa. Kegagalan memeriksa aras air bateri akan menyebabkan tempoh hayat bateri berkurangan dari tempoh sepatutnya.  Aras air bateri sepatutnya mencecah bahagian bawah lubang isian setiap kali isian.
  • Buka penutup untuk memeriksa aras air bateri. Sesetengah bateri memang tidak mempunyai penutup (biasanya bateri bebas-selenggara).
  • Tambah air bateri jika arasnya terlalu rendah. Gunakan corong dan tambah secukupnya. Jangan sampai melimpah keluar.

3. Bersihkan Terminal Bateri

Kena bersihkan terminal bateri rupanya. Ingatkan biar saja sampai tukar yang baru… kahkah. Itulah bila encik suami berleter buat tak tahu lagi. Kalau nak bersihkan pun ada caranya. So, info baru untuk mommy dan korang pun boleh follow cara ni :-
  • Tanggalkan kabel sambungan daripada terminal bateri dan jauhkannya daripada terminal bateri.
  • Bersihkan terminal dengan berus dawai dengan bancuhan air dan soda bikarbonat. Gosok perlahan-lahan sehingga bersih daripada kesan garam asid.
  • Jangan menggunakan tukul sewaktu memasang kembali sambungan ke terminal bateri. Longgarkan skru sambungan untuk memudahkan pemasangan kembali.

4. Sapu Gris Tahan Panas

Walaupun ianya di saluti plumbum atau tembaga, ianya masih boleh menjadi karat. Jadi, langkah terbaik untuk mengelak terminal bateri menjadi karat atau terhakis, adalah dengan menyapu gris tahan panas.

5. Periksa Voltan Bateri

Yang ini boleh di lakukan ketika menghantar kereta untuk servis ataupun diselenggara, pastikan voltan bateri diperiksa sekali oleh mekanik. Mereka biasanya mempunyai peralatan khusus untuk memeriksa voltan bateri. Bergantung pada saiz dan jenis bateri, bateri bercas penuh biasa mempunyai bacaan 12.5 ke 12.6 volt.
Pastikan bateri anda mempunyai cas penuh sebelum diuji. Kadangkala, alat penguji bateri akan  memberi bacaan “Bad Battery” jika bateri yang diuji tidak mampunyai cas penuh, walaupun bateri tersebut dalam keadaan baik.

6. Periksa Penebat Bateri Jika Ada

Tak pasti pula dekat kereta mommy ada atau tak? Hahaha… Nasib baik adik Bateriku.Com ini tunjuk. Akak pun tak tahu tu benda apa. Rupanya penebat bateri berfungsi untuk melindungi bateri daripada kepanasan melampau, sekaligus mengeringkan cecair bateri dengan cepat. Penebat ini mesti ada ditempatnya dan dalam keadaan baik.

7. Periksa Bateri Setiap 5,000 Kilometer

Cara terbaik untuk memelihara bateri kereta anda ialah dengan memastikan ianya diperiksa dan diuji setiap 5,000 kilometer ataupun 3 bulan sekali oleh juruteknik yang berpengalaman. Ini kerana bateri kereta merupakan komponen paling penting di dalam kenderaan. Jadi, sewajarnya diberi perhatian yang serius. Harganya yang mahal juga bererti anda terpaksa mengeluarkan wang yang lebih jika ia meninggal sebelum waktunya.

Terima kasih adik Bateriku.Com. Mommy akan cuba praktikkan tips-tips yang di beri. Bukan senang rupanya nak jaga bateri kereta tapi bila di jaga dengan elok, ia dapat mengurangkan kos maintenance kereta dan kereta pun tak akan tersadai di tempat parking. hihi.

Bateriku.Com menjadi pilihan mommy kerana ia menawarkan PERCUMA – Penghantaran, Pemeriksaan, Pemasangan. Selain itu jika bukan masalah bateri, kita TIDAK PERLU BELI bateri tersebut. Macam case mommy ni… Mommy tak perlu bayar apa-apapun sebab memang dah ada air bateri dalam simpanan. Puas hati sangat!

Antara maklumat lain yang mommy perolehi ketika sesi sembang tersebut, Bateriku.Com mempunyai bengkel di Bagan Ajam di mana terdapat 3 staff tetap dan 1 freelance. Mereka beroperasi dari jam 8 pagi sehingga 12 tengahmalam. Berkenaan waktu atau tempoh yang di janjikan untuk sampai kepada pelanggan adalah di antara 30 minit sehingga 1 jam. Tempoh ini bergantung juga kepada traffik dan jarak tempat tersebut.

Bateriku.Com yang tiba di tempat pelanggan membawa peralatan lengkap untuk memeriksa bateri, 2 jenis bateri, jumper dan lain-lain peralatan. Jadi, tak hairanlah jika mereka dapat mengetahui masalah pelanggan dalam tempoh yang cepat.

Walaupun ini kali pertama mommy menggunakan perkhidmatan Bateriku.Com, mommy merasakan sangat puashati, yakin dan selamat. Tahniah mommy ucapkan kepada Bateriku.Com atas perkhidmatan yang sangat baik, cekap dan memahami kehendak pelanggan.

 Jadi jangan ragu-ragu menggunakan Bateriku.Com. Gerenti korang pun berpuashati…. So, kalau korang ada masalah tak boleh nak start atau hidupkan kereta macam mommy, bolehlah hubungi Bateriku.Com di contact number di bawah ataupun dengan men ‘download’ applikasi Bateriku.Com di Google playstore ataupun Apple store.

Call : 1-300-22-2324
Whatsapp : 012-245 8027
Email : customersupport@bateriku.com

Dipetik dari: Yatizul.com Blog

2018-05-08T09:37:02+00:0017th February 2018|Categories: 1300222324, Bateri kong, Bateriku.com, Car battery delivery, Hantar Periksa Pasang PERCUMA, Mudah, Tips|Comments Off on Tips Penjagaan Bateri Yang Betul Dari Bateriku.Com

BATERIKU.COM | HANTAR . PERIKSA . PASANG > PERCUMA

Masalah Bateri Kereta? BATERIKU.COM Hantar | Periksa | Pasang PERCUMA. #DapatkanKepastian Hubungi 1-300-22-2324 atau Whatsapp: 012-938 8621, 011-5675 6728 dan 011-5675 6729 atau muat turun App di Google Play dan Appstore sekarang!

BATERIKU.COM | FREE > DELIVER . CHECK . INSTALL

Car Battery Problem? BATERIKU.COM FREE Deliver | Check | Install.  #GetSecondOpinion #BateriKong Call 1-300-22-2324 or Whatsapp 012-938 8621, 011-5675 6728 and 011-5675 6729 or download App at Google Play and AppStore now!